Pandemiden bu yana, nüfusu diğer Avrupa ülkeleri gibi orta yaş ve üzeri olan, Almanya’da da iş gücü açısından ciddi bir açık oluşmaya başladı. Tır şoförlerinden hasta bakıcılarına kadar pek çok sektörde ciddi alımlar gerçekleştiren Almanya, nitelikli iş gücü olarak tasvir edilen; doktor, öğretmen, finans, hemşire gibi mesleklerde de alım yapmaya başladı. Kazançların oldukça yüksek olduğu Almanya’dan işe alım için bir sinyal daha geldi.
İşe alımları devam eden Almanya, tüm dünyadan işgücü ihracına açıkken; özellikle coğrafi olarak yakınlık ve geçmişte iş gücü kabul etmesinden kaynaklı da olarak Türkiye’den de personel alımı gerçekleştirmeye başladı. Bu kapsamda pek çok alım yapmış olan Almanya, bu ay tam 788 bin 4 kişilik işçi açığı verdi. Konuyu köşesine taşıyan ve alımlar hakkında bilgi veren ise, Sözcü’den Ali Gülen oldu. Peki, Almanya işçi alımı yapıyor mu, hangi branşlarda alım yapıyor? İşte Ali Gülen’in yazısı…
“TÜRKİYE'DEN İŞÇİ ALIMI KOLAYLAŞTIRILIYOR”
2030 yılına kadar Almanya’daki işçi açısının 7 milyonu göreceğini öngören Ali Gülen, “Almanya’da şubat ayında işyerlerinin 788.004 işçi açığı olduğu açıklandı. Mart ayında da tablonun yaklaşık aynı olması bekleniyor. 2030 yılına kadar bu açığın 7 milyonu bulması beklenirken yetkililer bunun gerekçesi olarak yaşlanan ve azalan nüfusu gösteriyor. Alman ekonomi dergisi Wirtschaftswoche, Almanya'daki şirketlerin yüzde 40'ının uygun personel bulma sıkıntısı yaşadığını yazdı. 2030'da çalışan nüfus 49.5 milyon, 2060'ta ise 35.7 milyon olacak. İşte bu nedenle yurt dışından ve özellikle de Türkiye'den işçi alımı kolaylaştırılıyor” ifadelerini kullandı. Almanya’nın işçilere sağlayacağı kolaylığa da değinen Gülen, şu ifadeleri kaleme aldı:
“İlk olarak bir yıllık vize verilecek. İşin durumuna ve memnuniyete göre, süre uzatılacak ve ardından süresiz olarak ülkede kalmanın yolu açılacak. Henüz yasal hazırlıklar sürse de, şu anda bile uygun iş bulup davet alan Türkler, çalışma vizesi ile gelebiliyor. Nitelikli personel açığı her geçen yıl artarken, Doğu Avrupalılar bu açığı kapatamıyor. Almanya'daki tüm açık pozisyonların yüzde 20'si iki aydan fazla süredir boş. Almanya'da özellikle şu alanda işçi ve yabancı işçiler aranıyor.”
“YILLIK ORTALAMA BRÜT GELİRİ 50 BİN EURO’YU AŞIYOR”
Sektörlerin kazandığı paralara ilişkin de bilgi veren Ali Gülen, sağlık sektörüne ilişkin; “Tıp doktorları, hemşire ya da sağlık alanında araştırma yapanlar ve diğer sağlık personeli. Bunların yıllık ortalama brüt geliri en az 30 bin Euro. Yeni doktorların ise 50 bini aşıyor. Uzman doktorlarda rakamlar daha da yükseliyor” dedi. Mühendislere ilişkin de bir açıklama yapan Gülen, “Makine mühendisliği, sanayi- kontrol mühendisliği, elektrik mühendisliğinde da büyük açık var. Dil bilen Türk mühendisler, uygun iş daveti aldığında gelip çalışabilecek. Yeni başlayanların yıllık ortalama brüt geliri 50 bin Euro” ifadelerini kullandı. Yazılımcılar, ekonomistler ve müşteri temsilcileri için de yıllık brüt gelirlerinin 50 bin Euro’ya yakın olduğunu bildiren Gülen, inşaat ve nakliye alanında çalışanlara ilişkin ise şu açıklamayı yaptı:
“İnşaat sektöründe de uzmanlara ihtiyaç var. Kaynakçı, su tesisatçısı, kaloriferci, demirci ustaları kolay vizeyle gelebilecek. Kendi işini yapanlar daha çok kazansa da, yıllık brüt gelirleri 40 bin Euro'ya yakın. …Almanya, ülke içinde nakliye ve lojistik sektöründeki işçi açığını da dolduramıyor. Bu alanda Türk firmaları, kendi işçileri ile sektöre girebilir. Yapılacak işin büyüklüğüne göre kazanç da değişiyor ama yılda 30 bin Euro ortalama gelir mümkün.”