Kahramanmaraş merkezli depremler, çevredeki 10 ile yıkıcı etki gösterdi ve binlerce bina yıkıldı. Deprem bölgesinde ayakta sağlam kalan az sayıda bina olduğu görülürken vatandaşların deprem konusunda araştırmaları sürüyor. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde insanlar oturdukları binanın depreme ne kadar dayanıklı olduğunu araştırmaya devam ediyor.

Depremde yıkılan binaların temeliyle ilgili gündeme gelen haberlerde bina terimleri telaffuz edilmeye başlandı. Özellikle deprem bölgesinde bina temelinde radye temel uygulaması gibi süreçlerden bahsediliyor. Radye temel, temel güçlendirme ve temel kesiti gibi konularda bilgi sahibi olmak isteyenler araştırmalara devam ediyor. Bir binanın depreme dayanıklı olup olmadığını anlamak için temelindeki özelliklere dikkat etmek gerekiyor.

BİNA TEMELİ NEDİR?

Depremin ardından bina terimleri gündeme gelmeye başladı. Haberlerde sık sık duyduğumuz bina temeli ve radye temel gibi terimlerin anlamı merak ediliyor. Birçok vatandaş Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında Hatay’da yıkılan sitelerle ilgili haberleri yakından takip etti. Depremde yıkılan binaların ardından temel çeşitleri ve radye temel konusu gündeme geldi.

Bina temelinde kirişler radye temelin üzerine oturtulur. Kolon yükleri bu sayede daha geniş bir alana yayılmış olur ve radye temele aktarılır. Binanın kolon yükleri ne kadar dengeli bir şekilde dağıtılırsa bina depreme karşı o kadar dayanıklı hale gelir. Radye temel tekniği, binnın içinde kullanılabilir alanlar oluşturmak için yapılır. Bina temelleri, kazık temeller ve kesonlar gibi farklı şekilde tanımlanırlar.

RADYE TEMEL NE DEMEK?

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra pek çok kişi oturduğu binanın sağlam olup olmadığını araştırmaya başladı. Binanın depreme ne derece dayanıklı olduğunu tespit edebilmek için temeline bakılması gerekiyor. Bazı koşullarda diğer temel sistemlerinden daha ekonomik olan ve bazı koşullara göre yapılabilen bina temeline radye temel adı verilir.

Yapı ve inşaat sektöründekilerin yakından bildiği radye temel depreme en dayanıklı sistemlerden biri olarak bilinir. Radye temel, depreme dayanıklı olarak satılan binalarda sağlam zeminler oluşturmak için kullanılır. Radye temelin yapılmasında bazı özel koşullar etkilidir.

RADYE TEMEL NASIL YAPILIR?

Binalarda kullanılan radye temel, deprem riski yüksek bölgelerdeki bina temellerinde kullanılır. Binanın yapılacağı zamanın güvenli taşıma gücü olmadığında radye temel tercih edilir. Ayrıca binanın yapılacağı temel ile ilgili binanın mimari yapısına engel olan bir durum olduğunda bu temel tipi seçilir. Binada kolon yükü fazla olan mimari tasarımlar varsa radye temel kullanılarak sağlamlaştırılması mümkündür. Yer altı sularının fazla olduğu bölgelerde toprak kayması ve çökmesine karşı radye temel kullanılır. Radye temel kirişli, düz, mantar ve ters kemer gibi farklı şekillerde yapılabilir.

Editör: Uşak Son Dakika