Her dönemde görülen dolandırıcılık girişimleri teknolojinin gelişmesi ile birlikte yaygınlaşmaya başladı. Özellikle akıllı telefon kullanımının artması ile birlikte mobil dolandırıcılık girişimleri sık sık gündeme gelmeye başladı. Akıllı telefonlara indirilen bazı kötü niyetli uygulamalar aracılığı ile tüketicilerin banka bilgilerine kadar ulaşabilen dolandırıcılar, ciddi mağduriyetlere sebep oldu.

Dolandırıcılık girişimlerine ilişkin sık sık uyarılarda bulunan yetkililer güvenilir uygulamalardan şaşılmaması gerektiğine işaret ederken telefon dolandırıcılığı ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Bazı dolandırıcı kişilerin veyahut da kurumların ‘kurumsal’ izlenimi vermek ve kişiye güven sağlamak amacı ile kullandıkları 0850’li numaralara yönelik önemli bir karar alan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) söz konusu kararı neticesinde milyonların içini ferahlattı.

TESPİT EDİLDİ

Son dönemlerde çeşitli şikayet platformlarında tüketiciler tarafından dile getirilen birtakım mevzular gündemin en çok konuşulanları arasında yer aldı. Farklı numaralardan aranarak internet ve telefon aboneliği tanıtımlarının yapıldığını belirten tüketiciler bu durumun bir dolandırıcılık girişimi olduğunu savunurlarken BTK’nın da harekete geçmiş olduğu öğrenildi. Edinilen bilgilere göre BTK, tüketicilere yanlış bilgiler vererek yeni internet abonelikleri yapıldığını tespit etti.

BİREYSEL ABONELİKLERDE PAZARLAMA YOK

Başta 0850’li hatlar olmak üzere pek çok farklı numaradan arayarak tüketicileri internet ve telefon aboneliği ile ilgili yanlış bilgilendirmek sureti ile dolandırıcılık girişiminde bulunanlar, birçok kişinin mağduriyetine sebebiyet verdi. Bu konuya yönelik bir açıklamada bulunan BTK mağduriyet olaylarının gerçekliğini doğrularken önemli bir karara imza attı.

Edinilen bilgilere göre kurum tüm operatörlere, TV hizmeti verenlere ve internet sağlayıcılarına resmi merkezleri aracılığı ile çalışma yükümlülüğü getirdi. Buna göre bundan sonra yeni bireysel aboneliklerde herhangi bir numaradan pazarlama ve tanıtım amacı ile aramalar yapılamayacak ve vatandaşların üyelik talepleri bu yol ile alınamayacak. Söz konusu talepler yalnızca ilgili internet servis sağlayıcılarının kendi kurumsal kanalları üzerinden yapacakları aramalar ile alınabilecek. Farklı bir kanaldan yapılan üyelikler ise geçersiz sayılacak ve bu durumdan kişiyi kendi bünyesine geçiren sağlayıcı mesul tutulacak.

Editör: Uşak Son Dakika