Emekli olma hayalini kuranlar bir yandan da emekli olduklarında ne kadar maaş alacaklarını hesaplamaya başladı. Emekli aylığı, prime esas kazanç, çalışma süresi, yıl içindeki zamlar, enflasyon verileri gibi parametrelere göre herkeste farklılık gösterebiliyor. Bununla birlikte isteğe bağlı sigorta BAĞ-KUR yerine SSK’dan erken emeklilik ve yüksek aylık alma imkanı doğuyor. Çalışma yaşamı boyunca farklı hizmet kollarında çalışanlar hizmet birleştirme seçeneğini araştırıyor. Hizmet birleştirme yaparak emekli olunca yüzde 20 daha fazla emekli maaşı almak mümkün oluyor.

Az Primle Yüksek Emekli Maaşı Alınabilir

BAĞ-KUR kapsamında emekli olabilmek için kadınlar 7200, erkekler ise 9 bin gün prim ödeme süresini tamamlama zorunluluğu var. SGK’da ise 5 bin – 7 bin 200 gün prim ödenerek emekli olma fırsatı bulunuyor. Ayrıca SGK’da 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayanlar için 3600 günden emeklilik hakkı var. BAĞ-KUR’da ise en az 5400 gün prim ödenerek emekli olma hakkı elde edilebiliyor.

Eğer bir BAĞ-KUR’lu emeklilik için 25 yıl 9 bin gün şartını tamamlamasına 3.5 yıl kaldığında 1261 günlük bu sürede prim ödemelerini SSK’lı olarak tamamlarsa emeklilik statüsünü SGK’ya çevirme imkanı elde ediyor. Bu sayede çoğunlukla BAĞ-KUR üzerinden prim yatırmış olsa da SSK emeklisi haline gelebiliyor. Çalışanlar bu sayede daha az prim ödeme ve daha yüksek emekli aylığı alma avantajı elde edebiliyor.

İki Yere Prim Ödeyenler Nereden Emekli Olacak?

Bir sigortalı çalışma yaşamında hem SSK hem de BAĞ-KUR prim ödemesi yapmışsa nereden emekli olacağını belirlerken bazı kurallara dikkat ediliyor. Bu durumda olan çalışanlar emeklilikte son 7 yılın en sonuncu 2.520 günde ödediği primin statüsüne göre emekli oluyor. Eğer bu süre zarfında SSK prim statüsü fazlaysa SSK’dan BAĞ-KUR primleri fazlaysa BAĞ-KUR’dan emekli olunuyor. Bununla birlikte BAĞ-KUR sonrası 1260 gün SSK primi ödeyenlere EYT kapsamında SSK emeklilik hakkı oluşuyor. Bu durumda olan çalışanlar emeklilik için SSK’ya yöneldiğinde emekli maaşını daha yüksekten alabiliyor.

Hizmet Süresi Eşit Olanlar Ne Yapmalı?

1 Ekim 2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar en fazla hangi statüde hizmet verdiyse oradan emekliliğe hak kazanıyor. Bu tarihten önce sigorta girişi olanlar için son 7 yıllık fiili hizmet süresi içinde fazla statüden emekli olabilir. Hizmet süreleri eşit olması durumunda bunların sonuncusunun tabi olduğu statüden emekli aylığı bağlanıyor. SSK veya Bağkur emekli aylıkları alınacak zam ve ikramiyeler ile birlikte bu statüye göre hesaplanıyor.

Editör: Uşak Son Dakika