Genellikle spor geçmişi olan kişilerde sık görülen menisküs ciddi ağrılara sebebiyet verebiliyor. Diz ekleminde yer alan kıkırdak doku, ters bir harekette veya dışarıdan darbe aldığında yırtılma riskiyle karşılaşıyor. Gündelik hayatta ani veya ters yapılan hareketler de menisküs yırtığına sebep olabilir. Her yaş grubunda oluşum gösteren bu rahatsızlıkta dize anormal yük bindiğinde veya taşıma kapasitesi zorlandığında ciddi sorunlar yaşanabilir. Gençlere nazaran yaşlı kişilerin diz bölgesi daha hassas olduğu için basit zedelenmeler sonucunda bile menisküs problemi ortaya çıkabilir. Tedavisinin bir hayli zorlayıcı olduğu bilinen menisküs yırtığında ameliyatsız çözüme ulaşmak da mümkün.

Menisküs Yırtığı Nedir?

Menisküs, diz eklemi içinde uyluk ve kaval kemikleri arasındaki sürtünmeyi azaltma görevini üstlenen kıkırdakımsı bir yapıdır. Vücut yükünü diz içine transfer ettiği için menisküsün önemli bir görevi vardır. C harfine benzeyen yapıda, içte ve dışta birer tane olmak üzere diz ekleminde iki adet menisküs bulunur. Sporcuların veya ters hareket yapanların başına gelen menisküs yırtığının bazı belirtileri vardır. İnsanın yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürme potansiyeli olan bu rahatsızlığa karşı dikkatli olunması gerekir.

Menisküs Yırtığının Belirtileri Nelerdir?

Menisküs yırtığı genellikle diz bölgesinde şiddetli ağrı ile ortaya çıkar. Bunun yanı sıra semptomlara bakıldığında diz bölgesinde şişlik ve kitlenme görülebilir. Hareket ettikçe bölgedeki ağrıda artış şikayetiyle birlikte genel anlamda menisküs yırtığının belirtileri şunlardır:

·        Şiddetli ağrı

·        Diz bölgesinde hareket kısıtlığı

·        Şişlik

·        Kitlenme

·        Bacağı uzatma veya bükme zorluğu

Futbol veya basketbol gibi temasa dayalı sporlarda menisküs yırtığı sık sık gerçekleşen rahatsızlıkların başında gelir. Ağır bir yük kaldırma, ani dönme, durma hareketi gibi ters yapılan hareketler menisküs yırtığına sebebiyet verebilir.

Menisküs Yırtığı Nasıl Geçer?

Uzman doktorlar menisküsü yırtılan kişilerin öncelikle uzanarak dinlenmesi gerektiğini söyler. Bu sayede dizdeki basınç minimum seviyeye iner. Menisküs tedavisinde en önemli yöntemlerin başında soğuk kompres gelir. Buz dolu bir torbayı diz bölgesine tutmak 20 dakika boyunca bekletmek ağrı ve şişlik şikayetini azaltır. Hastalar fizik tedavi yöntemi ve ağrı kesici ilaç tedavisi ile menisküs yırtığı sorunundan kurtulabilir. Bazı durumlarda uzman hekimin gerekli görmesi durumunda ameliyatlı tedaviler yapılır.

Menisküs yırtığı olanların ameliyatsız tedavisi için diz çökme hareketinden kaçınmak, diz bölgesini yüksekte tutmak, ağrıyı azaltmak için buz koymak tavsiye edilir. Eklemdeki ağırlığı azaltmak için hareket halinde koltuk değneği kullanmak ve elastik bir diz bandajı sarmak da çok faydalıdır. Dr. Feridun Kunak limon, zencefil ve kuşburnundan oluşan ev yapımı şifalı sirke ile menisküse doğal tedavi yöntemini öneriyor.

Editör: Uşak Son Dakika