Emekli maaşı bağlanma sürecinde yaşanan gecikmenin sebebi belli oldu. Onlarca EYT'li hala maaşının bağlanmasını bekliyor. Fakat sebebini bilmiyor. SGK uzmanı İsa Karakaş konuyla ilgili “Muhakkak ki e-devlet üzerinden son durumunuzu sorgulayın” dedikten sonra borç durumuna dikkat çekti.

EKSİKLİKLER TAMAMLANDI!

Resmi olarak gazetede paylaşılan haberin ardından başvuru süreci aktif olarak yapılmaya başlandı. SGK önlerinde oluşan kuyruklar e-devlet sisteminde kilitlenmeye neden oldu. Çoğu vatandaş başvurusunu tamamladı. Eksik primi olanlar eksiklerini tamamlayarak başvurusunu yineledi.

EMEKLİ SAYISI GÜNDEN GÜNE YÜKSELİYOR!

Erken emeklilikten faydalanmak isteyenler yaşa takılmak istemeyenler başvurduktan sonra bekleme sürecine geçti. Alınan son verilere göre geçtiğimiz yıl sonunda 13 milyon emekli yer alıyordu. Şubat ayı itibariyle 77 bin emekliye çıktı. Emeklilik başvurusu ise Mart, Nisan ve Mayıs aylarını kapsayacak şekilde 1 milyon 850 bine ulaştı. Türkiye'de güncel olarak 15 milyon 900 bin emekli bulunuyor. Bu rakamın 2023 yılı sonuna doğru 400 bini bulması mümkün gözüküyor.

NEDEN EMEKLİ OLAMIYORUM?

Emeklilik başvurusu sürecinde bir gariplik olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Uzman isim tek tek uyarıda bulundu. Emekli olabilmek için prim gün sayısı eksik olmamalı. Sigortalılık süresinde hata bulunmamalı. Bağ-kur borcu olmamalıdır. Genel Sağlık Sigortası borcu olan dahi emekli olma sürecinde problem yaşayabiliyor. Prim eksikse, sigortalılık süresi dolmamışsa kişi emekli olamıyor.

E-DEVLETİNİZDEN İNCELEYİN!

Emeklilik başvurusu yapanlar ve hala bekleyen EYT'lilerin e-devlet sistemi üzerinden giriş yaparak sorgulama yapmaları gerekiyor. SSK, Bağ-kur ya da Emekli Sandığı mensupları Esnaf Sanatkarlar Odası Kaydı ya da Vergi Mükellefiyeti bulunuyorsa ayrı olarak borçlanma ihtimaline karşı inceleme başlatması öneriliyor.

Borç yapılandırma kanunu vatandaş için fırsat olarak görülebilir. EYT emeklilik başvurusunda uzamanın sebeplerinden bir diğeri ise birden fazla ilde çalışmak olarak gösteriliyor.