Bir süredir soğuk savaş halinde olan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın geçtiğimiz şubat ayında sıcak savaş haline dönmesinin ardından dünyanın pek çok sorunu da tetikledi. Özellikle Ukrayna tahılının yüklü olduğu gemilerin limandan çıkamaması, savaşın dünyada bir gıda krizi yaşatmasına neden olmuştu. Kriz, geçtiğimiz yıl imzalanan tahıl koridoru anlaşması ile bir nebze olsun aşılırken, anlaşmanın uzatılmasına karar verildi. Ancak Rusya, süre ekledi.

Tahılların bölgeleri ulaşmamasının yaratacağı sorun nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM), araya girmiş ve iki ülkenin temsilcileriyle tahıl koridoru anlaşmasının yapılması için arabuluculuk gerçekleştirmişti. Geçtiğimiz yılın temmuz ayında onaylanan tarım koridoru anlaşmasının kasım ayında yenilenmesine karar verilmişti. 18 Mart’ta yine süresi dolacak olan anlaşma için Rusya’dan beyaz ışık geldi. Ancak Rusya, anlaşmayı süreli olarak uzattı. İşte detaylar…

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI 60 GÜN DAHA UZADI

Rusya ve Birleşmiş Milletler heyetinin dün İsviçre’nin Cenevre kentinde yeniden bir araya gelmesinin ardından tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasına karar verildi. Anlaşmanın sadece 60 gün uzamasının karar verildiği toplantıda BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths ve Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Genel Sekreteri Rebecca Greenspan ile Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin bir araya geldi. Toplantıdan sonra açıklamalar da peş peşe yapıldı.

İKİ TARAFTAN DA ANLAŞMAYA İLİŞKİN AÇIKLAMA GELDİ

Anlaşma sorası ilk açıklama Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin’den geldi. Verşinin, “Az önce Rusya Dışişleri Bakanlığı olarak, Ticaret ve Kalkınma Konferansı Genel Sekreteri Rebeca Grynspan ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths başkanlığındaki BM heyetiyle istişarelerin yeni turunu gerçekleştirdik. Rusya, 18 Mart’ta ikinci dönem sona erdikten sonra bu anlaşmanın bir kez daha uzatılmasına itiraz etmiyor, ama sadece 60 gün süreyle” dedi. Ardından Rusya’ya uygulanan yaptırımları hatırlatan Verşinin, yaptırımların hafifletilmesinin de anlaşmanın tamamıyla uygulanması için yeterli olmadığının altını çizdi.

BM Genel Sekreter ise, “BM'nin Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na olan bağlılığı sürüyor. BM, anlaşmanın bütünlüğü ve devamını sağlamak için her türlü çabayı sarf etmeye devam edecek Rus gıda ve gübre ürünlerine yönelik bir yaptırım yok ancak ortada bir savaş var. Bu nedenle, yaptırım olmasa da özel sektörün çatışma ortamında faaliyet gösterirken karşılaştığı bazı engeller var” diye konuştu.

Editör: Uşak Son Dakika