ÖSYM tarafından yapılan memurluk sınavına giren adaylar puan hesaplama sistemini merak ediyor.  Sınavda yer alan her test kendi içinde farklı şekilde hesaplamaya dahil ediliyor. Sınavda doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısı çıkarılır ve ham puan elde edilir. Böylece ortalama ve standart sapmalar kullanılarak yeni puan hesaplanır.

KPSS P1 Puanı Nasıl Hesaplanır?

Memurluk P1 puan hesaplaması yapılırken Genel Yetenek %70, Genel Kültür %30 etkilidir. Bu puan türü sadece belirli konuları kapsar.

KPSS P2 Puanı Nasıl Hesaplanır?

P2 puan türü hesaplaması ise P1 türüne göre farklıdır. KPSS P2 puan türü hesaplanmasında %60 Genel Yetenek, %40 Genel Kültür testi etkilidir. P2 puanı lisans sınavı türüne adittir. Önlisans ve ortaöğretim adaylarının P2 puanı hesaplanmaz. Sadece dört yıllık fakülte mezunlarının girebileceği lisans sınavına giren adayların hesaplaması yapılır.

KPSS P3 Puanı Nasıl Hesaplanır?

P3 puan türü Lisans B Grubu kadroların atamasında kullanılır. Devlet memurluğu P3 Puanının hesaplanmasında;

·       Genel Yetenek; %50

·       Genel Kültür; %50 olarak hesaplanır.

Standart sapmadan şekilde olarak her iki test de ham puana karşılık gelen netler eşitlenir. Memurluk sınavı puan türü 100 üzerinden hesaplanır. Dağılımlar yapılır ve puanın net değeri bulunur. Kamu kurum ve kuruluşları, adayları bu puanlara göre atar. A Grubu Kadrolar için giriş sınavlarına memurluk puanlarına göre çağırır. Giriş sınavı yapmayan kamu kurum ve kuruluşları atamalarda doğrudan aldıkları puanlarını kullanır.

KPSS Baraj Puanı Kaç Oldu?

KPSS lisans düzeyinde sınava giren adaylar için genel olarak baraj 70 puandır. Bu puanı alabilmek için ortalama olarak 55 net yapılması gerekir. Sınavda dört yanlış bir doğruyu götürür. Test türlerine göre doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkılır ve ham puanlar bulunur. bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak adayın net puanı belirlenir.

Editör: Uşak Son Dakika