Temmuz ayı maaş zamlarının ardından yükselişini sürdüren enflasyon, pek çok kişinin yüksek maaşının hızla erimesine sebebiyet verdi. Bu süreçte enflasyonun düşürülebilmesi adına faiz artırımı kararları alınırken milyonlar gözlerini yeni maaş dönemine çevirdi.

Emekli maaşı, asgari ücret ve memur maaşı için çok çeşitli formüller kullanılarak hesaplamalar yapılırken geçtiğimiz haftalarda açıklanan Orta Vadeli Program ile birlikte uzmanların sene sonu enflasyon tahminleri ortaya çıktı. Merkez Bankası’nın enflasyon tahmininin revize edilmiş olduğu programdan yola çıkarak maaş zamlarına yönelik birtakım hesaplar ortaya koyan uzmanlar, Ocak 2024 tarihinde ödenmeye başlanacak olan olası rakamları açıkladı. 

Maaş zamlarına yönelik birtakım değerlendirmelerde bulunan isimler arasında yer alan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, 6 aylık enflasyon tahmininden yola çıkarak yapmış olduğu hesapları kamuoyu ile paylaştı.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI HANGİ ORANDA OLACAK?

Orta Vadeli Program’da belirtilmiş olan enflasyon tahminlerinden yola çıkarak 2023 yılının ikinci yarısında yüzde 42- 43 civarında bir enflasyon gerçekleşmesini beklediğini ifade eden Kurtuluş, asgari ücret zammı ile ilgili konuştu. Enflasyona ek olarak refah payının da uygulanacağını belirten Kurtuluş, “Böylelikle asgari ücrete yüzde 50 oranında zam yapılacaktır. Asgari ücretin 17 bin 104 TL seviyelerine yükseltileceği kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARI NE KADAR ARTACAK?

Asgari ücret hesabının ardından memur ve emekli maaşı zamları ile ilgili de birtakım değerlendirmelerde bulunan Kurtuluş, memurlar için enflasyon artışı ve toplu sözleşme zammını da göz önünde bulundurarak yüzde 50’lik bir artışın yaşanacağını beklediğini ifade etti. Bu kapsamda en düşük memur maaşının 33 bin 25 TL olacağını ifade eden Kurtuluş, emekli maaşları için ise şunları söyledi: “Emeklilere de yüzde 50 oranında bir artış yansıtılacağı kanaatindeyim. Refah payı da eklendiğinde 7 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşı 11 bin 250 TL seviyesine ulaşacaktır.”

Kurtuluş, en düşük memur emeklisi maaşının ise 9 bin 876 TL’den 14 bin 814 TL’ye yükseleceğini öngördüğünü ifade etti.

Editör: Uşak Son Dakika