Sosyal bir devlet olmanın sorumluluklarını birçok alanda yerine getiren yetkililer, son olarak prim ödemeleri ile gündeme geldi. Genel Sağlık Sigortası primlerine yönelik açıklamalarda bulunan yetkili isimler, alınan kararlar kapsamında belirli kriterleri sağlayan kişilerin primlerinin devlet tarafından ödendiğini hatırlattı.
Gelir testine giren ve test sonucunda ihtiyaç sahibi olduğu anlaşılan kişilerin GSS prim borçlarının silindiğini belirten devlet yetkilileri, ayrıca 18 yaşa kadar olan gençler için de bir açıklamada bulundu. Peki, GSS primlerinin ödenmesi kimler için zorunludur? İşte detaylar…
O KİŞİLER MUAF
Genel Sağlık Sigortası kapsamında olan milyonlarca kişi sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanabiliyor. Yapılan açıklamalara göre 18 yaşına kadar tüm çocuklar, 20 yaşına kadar olan lise öğrencileri ve 25 yaşına kadar olan yükseköğrenim öğrencileri, GSS prim ödemelerinden muaf tutuluyor. 25 yaşından önce üniversiteden mezun olan gençler okul bittikten sonra 25 yaşlarını tamamlayana kadar yine GSS prim ödemelerine dahil edilmiyor.
GELİR DİKKATE ALINIYOR
Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası prim ödemeleri ile ilgili birtakım açıklamalarda bulundu. Temmuz ayında açıklanan 6 aylık enflasyon kapsamında 402,44 TL’ye yükseltilen GSS primlerinin ihtiyaç sahibi olma durumunun bulunması halinde devlet tarafından karşılandığını ifade eden kamu kurumu, bunun için öncelikle kişinin gelir testine girmesi gerektiğini belirtti.
Hane içinde kişi başına düşen aylık gelir asgari ücretin 3’te 1’inden az ise o kişiler GSS prim ödemelerinden muaf tutuluyor ve onların ödemeleri devlet tarafından gerçekleştiriliyor. Güncel rakamlara göre ihtiyaç sahibinin kişi başına düşen gelirinin 4 bin 471 TL’den az olması gerekiyor. Eğer bu tutar aşılıyor ise kişi kendi primini kendi ödemek durumunda kalıyor.
Şu an yürürlükte olan mevzuata göre Bağ- KUR’lu olup da GSS prim borcu bulunanlar sağlık hizmeti alamıyorlar. Yapılan düzenleme kapsamında devlet hastaneleri ve devlet bünyesinde olan üniversite hastaneleri 31 Aralık tarihine kadar o kişilere ücretsiz olarak sağlık hizmeti sunuyor.