Kamu kurum ve kuruluşlarının aldığı kararların yayınlandığı Resmi Gazete’de son yayınlanan kararname; “Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” oldu. Bu kapsamda BES için yapılan birtakım değişikliklerin yürürlüğe gireceği tarih açıklandı. Değişikler kapsamında BES sözleşmesini iptal etmeden bankalardan kredi çekmek de mümkün hale getirildi.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun BES’e ilişkin aldığı kararlara dair hükümler, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kapsamda BES kapsamında birçok yeniliğe gidildiği öğrenilirken, yeniliklerin geçerli olacağı tarihe ilişkin bilgilendirme de ilgili düzenleme ile duyuruldu. Özellikle nakit ihtiyacı olduğu için BES sözleşmesini iptal etmesi gerekenlerin elini kolaylaştırılacak bir düzenleme yürürlüğe girdi. İşte BES kapsamındaki tüm yenilikler…

BES, KREDİYE TEMİNAT OLABİLECEK

Yeni düzenlemeyle birlikte katılımcıların bireysel emeklilik sözleşmelerinden kaynaklı devlet katkısı hariç alacağının tamamını veya bir kısmını; fon paylarına ilişkin tedbir, haciz, iflas, rehin ve benzeri her türlü idari ve adli talebe konu sözleşmeler hariç olmak üzere, alacağın devri sözleşmesi kapsamında bankalara devredebilmesi mümkün hale geldi. Bu da finansman ihtiyacı olan kişilerin BES sözleşmesini iptal ederek parasını çekmesi yerine, BES birikimi teminatı ile bankalardan ihtiyaç kredisi çekebilmesinin önünü açtı. Ayrıca yeni düzenleme kapsamında katılımcıların her fon dağılımı değişikliğinde, BEFAS üzerinden sunulan fonlar da dahil olmak üzere azami yirmi fon tercihinde bulunabilmesi de mümkün hale geldi.

KARARLAR 6 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Bireysel emeklilik sözleşmesinde ve gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesinde, sözleşmeden doğan hakların kural olarak katılımcı tarafından kullanılmasına ilişkin bir maddenin de yer aldığı yeni kararname çerçevesinde, 26/C maddesi hükümleri saklı kalmak şartıyla, bu sözleşmelerde, sistemden ayrılma ve emeklilik hakkı hariç diğer hakların katılımcı ad ve hesabına katkı payı ödeyen kişiler, sponsor veya işveren tarafından kullanılmasının da kararlaştırılabileceğine hükmedildi. Öte yandan kanun çerçevesinde, emekliliğe yönelik taahhütte bulunan dernek, vakıf, sandık, tüzel kişiliği haiz meslek kuruluşu veya sair ticaret şirketlerden bireysel emeklilik sistemine aktarım yapan üyelerin emeklilik hariç tüm hak ve alacağını hizmet sunucusuna devredebilmesine de izin verildi. Kararların 6 ay sonra geçerli olmak üzere çıkarıldığı ifade edildi.