Her iş sektöründe işçilerin yaşadığı en büyük sıkıntıların başında iş kazaları ve meslek hastalıkları geliyor. İş dünyasında bu tür kazaları önlemek için gerekli önlemler alınıyor ancak yine de bazı işçiler sakatlık yaşayabiliyor. Bu alanda alınan önlemlere rağmen iş kazası veya meslek hastalığı yüzünden bazı işçiler çalışamaz duruma geliyor. Bu kişilerde oluşan iş gücü kaybı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından telafi ediliyor.

SGK Sürekli İş Göremezlik Aylığı Nedir?

SGK tarafından verilen sürekli iş göremezlik aylığı, iş kazası veya meslek hastalığı yüzünden en az yüzde 10 işgücü kaybına uğramış kişilere veriliyor. Kaza sebebiyle iş gücünün en az yüzde 10’unu kaybetmiş bir sigortalı, sürekli iş göremezlik aylığı alma hakkına sahip oluyor. Meslek hastalıkları ve iş kazaları durumunda işçilerin mağdur olmaması için hak sahiplerine düzenli aylık ödemeler yapılıyor. Sürekli iş göremezlik maaşı yanında geçici iş göremezlik aylığı da kısa süreli sakatlıklarda ödenen bir maaş türü bulunuyor.

Sürekli İş Göremezlik Aylığı Şartları Nelerdir?

SGK’dan sürekli iş göremezlik aylığı alabilmek için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Öncelikle sigortalı çalışanın işini yaparken bir iş kazası geçirmiş olmasına dikkat ediliyor. Bunun dışında işinden kaynaklı meslek hastalığına bağlı olarak iş gücünde en az yüzde 10 kayıp yaşayanlar da ödeme alma hakkına sahip olabiliyor. İşçinin çalışmaz duruma geldiğinde iş gücü kaybının hangi oranda olduğu ise kanunda belirtilen yetkili sağlık kurulları tarafından incelenip rapor ediliyor.

İş gücü kaybı oluşan işçide meslek hastalığı veya iş kazası ardından sağlık kuruluşuna muayene olmak gerekiyor. Sağlık kurulu raporunda iş göremezlik aylığı bağlanması için sakatlık oranı belirleniyor. Bazı iş kazalarında yaralanan işçiler için yüzde 70’e kadar olacak şekilde iş göremezlik raporu veriliyor. SGK da bu rapordaki iş gücü kaybı oranına göre değişen miktarlarda maaş ödemesi yapıyor. Eğer iş kazası sonrası sigortalıda iş gücü kaybı başkasının bakımına muhtaç düzeyde olursa yüzde 100 oranında iş göremezlik aylığı veriliyor.

İş Göremezlik Aylığı Alan İşçinin Çalışması

İş kazasından sonra sigortalının iş gücü kaybı, tedaviyle geçerse bu durumda sağlık kurulundan yeni bir rapor almak gerekiyor. Doktorlar sigortalının iş gücü kaybını yeniden belirledikten sonra buna göre iş göremezlik aylığı tutarı belirleniyor. İş kazası tarihine kadar GSS dahil olmak üzere sigortalının SGK’ya herhangi bir prim borcu bulunmaması gerekiyor. İş göremezlik aylığı alan bir sigortalı, başka bir iş yerinde çalışmaya devam edebilir. Kişinin iş gücü kaybı yani engel durumu tespit edilerek alacağı sürekli iş göremezlik aylığı miktarı belirleniyor.

Editör: Uşak Son Dakika