Halk arasında "yayla muzu" adıyla bilinen bu ot türü ekşimsi bir aromaya sahiptir. Türkiye'de doğu bölgelerinde yetiştirilir. Ot çok sayıda farmakolojik özelliği ile öne çıkıyor. Alternatif tıp alanında da tercih ediliyor. C vitamini konusunda da son derece zengindir. Aynı zamanda vitamin, magnezyum ve potasyum konusunda da yeterlidir.
Ot tarih boyunca birçok alanda kullanılmıştı. Geleneksel bitkisel ilaç olarak kullanılan ışkın otu yatıştırıcı ve ruh halini arttırıcı özellikleriyle de tanınıyor.
Işkın Otunun Faydaları Nelerdir?
Işkın otunun insanlara birçok faydası bulunuyor. Işkın otunun faydaları nelerdir?
· Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
· Kanserli hücrelerin gelişimini durdurmada destek sunar.
· İştah açıcı özelliği vardır.
· Balgam söktürücü etkisi bulunur.
· Sindirim rahatsızlıklarını rahatlatabilir.
· Sindirim sistemini düzenlemeye katkı sağlar.
· Mide asidini dengelemeye yardımcı olur.
· Cilt desteği sunar.
· Yaşlanmanın etkilerini azaltmaya destek olur.
Işkın Otunu Kimler Kullanabilir?
Işkın otunun şu kişiler kullanabilir;
· Astım hastaları,
· Böbrek rahatsızlığı bulunanlar,
· Diyabet hastaları,
· Tansiyon problemi yaşayanlar,
· Sindirim sorunları yaşayanlar,
· Cilt problemleri yaşayan kişiler tercih edebilir.
Işkın Otu Nasıl Kullanılır?
Işkın otu kullanımı farklılık gösterebilir. Oyu günümüzde her yerde bulabilirsiniz. Evinizde bulunan bitkiyi çeşitli amaçlarla kullanabilirsiniz. Yemeklerde ya da çay olarak tüketebilirsiniz.
Işkın Otu Nasıl Tüketilir?
Işkın otunun kök bölümünü çayda kullanabilirsiniz. Otu iyice yıkandıktan sonra kaynatın. Kaynatma işlemi tamamlandıktan sonra süzülerek içilmeye hazır hale getirin.
Işgın Otu Ne Zaman Çıkar?
Türkiye’nin pek çok şehrinde yetişen bu bitki özellikle Doğu Anadolu bölgesinde görülür. Yüksek dağlık alanlarda yetiştirilen ot karların erimesiyle birlikte yüksek yaylalarda ortaya çıkar.
Işgın otu tohumu toprağa bırakıldıktan sonra mayıs ayının ortalarında büyümeye başlar. Haziran ayının başlarında ise toplanır. Boyu ortalama 50 santimetreye çıkan bu bitki özellikle Erzurum ve Van çevresinde sıklıkla üretilmektedir. Sizde bu otu tüketerek sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.