Bilim dünyasında herkesi şaşırtan bir araştırma yapıldı. İnsan yaşamını tehdit eden bazı kanser türlerinin idrar kokusunu değiştirmesi üzerine yoğunlaşan bilim insanları dikkat çeken sonuçlara ulaştı. Kanser tedavisi üzerinde çalışan uzmanlar, bazı kanser türlerinin idrar kokusunu değiştirdiğini keşfetti. Bunun üzerine karıncalarla araştırma yapan bilim insanları, karıncaların bu kokuyu fark ettiklerini saptadı.

Karıncalar Kanseri Fark Edebiliyor

Kanser ve tedavi yöntemleri üzerine yapılan bilimsel araştırmalar tüm hızıyla devam ederken çok çarpıcı bir araştırma gündeme geldi. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences dergisinde yayınlanan bir çalışmada, karıncaların kanseri fark edebildikleri ortaya konuldu. Bazı kanser türleri idrar kokusunu değiştirdiği için karıncalar bu kokuyu fark edebiliyor. Bilim insanları bu sebeple karıncaların kanseri tanımlamak için daha az maliyetli bir yöntem olarak kullanılabileceğini açıkladı.

Bazı kanser türleri idrar kokusunu değiştirdiği için bilim insanları idrar örnekleri üzerine araştırmalar yaptı. Bu araştırma kapsamında karıncalar, kanserli idrarın kokusunu fark edip idrar örneklerini ayırt edebiliyor. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre karıncalar kanserleri tanımlamak için kullanılabilir. Bilim dünyasında epey ses getiren bu bilimsel araştırma sosyal medyada da çok konuşuldu.

İdrar Kokusundan Ayırt Ediyorlar

Mevcut çalışmada araştırmacılar Formica Fusca olarak bilinen türe ait 70 karıncayı tümörlü ve tümörsüz farelerden alınan idrar örnekleriyle temas ettirdi. Karıncaların bu testte, üç denemeden sonra sağlıklı farelerin idrar kokusu ile tümörlü farelerin idrar kokusu arasındaki farkı anlayabildiği görüldü. Kanserli hücre ve idrar örnekleri testlerinde karıncaların kullanılabileceği iddiası da bu araştırma sonucunda ortaya çıktı.

Skynews tarafından basına duyurulan habere göre Sorbonne Paris Nord Üniversitesi’nde Profesör Patrizia d’Ettore bu bilimsel çalışmayı yönetti. “Karıncalar, sağlıklı bireyleri tümör taşıyanlardan ayırmak için biyolojik dedektör olarak kullanılabilir.” diyen profesörün bu araştırması büyük ses getirdi. Kanser türlerinin tespit edilmesinde karıncaların kullanılabileceğini vurgulayan profesör, “Karıncaların eğitilmelei kolaydır, hızlı öğrenirler, çok verimlidirler ve bakımları maliyetli değildir.” açıklamasında bulundu.

Karıncaların Hassas Koku Alma Özelliği

Bilimsel araştırmayı yapan uzmanlar, karıncaların çok hassas bir koku alma yetenekleri olduğu için bu ayrımı yapabildiklerini belirtiyor. Araştırmanın bir sonraki aşamasında karıncaların fare idrarı dışında insan idrarında da aynı başarıyı gösterip gösteremeyecekleri test edilecek. Kanser üzerinde yapılan önceki araştırmalar ise köpeklerin eğitim aldıktan sonra idrarı koklayarak kanseri tespit edebildiklerini göstermişti. İdrar örneklerinden mesane, meme veya prostat gibi belirli kanser türlerini tespit edebilen elektronik cihazlar kullanılıyor. Ancak bu elektronik cihazların temini ve kullanımı yüksek maliyet teşkil ediyor.

Editör: Uşak Son Dakika