Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda artışa geçen dolar/TL kurundaki dengeyi sağlayabilmek için hayata geçirilmiş olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) Sistemi kapsamında, yatırımcının parası hem vadeli faizinden hem de dövizdeki değişimden kazanç sağlamaya başladı. Veriler incelendiğinde, özellikle 2023 yılının şubat ayında yeniden popülerliği artmaya başlamış olan KKM’lere ilişkin yeni bir karar alındı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan son verilere göre, geçtiğimiz hafta 3 aya kadar vadeli mevduatlarda TCMB’nin ortalama faizi yüzde 28,10 olurken; mevduat faiz oranları son 20 yılın zirvesine bir anda oturdu. Bu nedenle KKM’ler için de faiz üst sınırının kalkmasına karar verildi. Hazine destekli KKM hesapları için politika faizinin 3 puan üzerindeki azami faiz uygulaması sona erirken; asgari faiz oranı politika faizi olarak belirlendi. Azami sınıra ise, herhangi bir limit konmadı. Bu da bankalar arasındaki faiz rekabetinin önünü açtı. Konuya ilişkin değerlendirme ise, Dinamik Yatırım Başekonomisti Enver Erkan’dan geldi. İşte detaylar…

“MEVDUAT FAİZLERİ ORTALAMADA ARTACAKTIR”

Gerçekleştirilen faiz sınırının kaldırılmasına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Başekonomist Enver Erkan, KKM faizlerinin rekabete açılmasıyla beraber faiz oranlarının yükseleceğini öngördü. Bunun mevduat faizlerini de etkiyeceğini bildiren Enver Erkan, seçim sonrası dolar/TL kurunda artış beklendiğine dikkat çekerek bunun bir önlem olduğunu bildirdi. Erkan’ın değerlendirmelerinde şu ifadeler yer aldı:

“Burada da elbette hem dövizde seçim sonrası yükseliş beklenmesi, hem de şirketlerin döviz açık pozisyonları itibariyle oluşacak döviz talebi KKM'ye yönelsin isteniyor. KKM faizleri de artacağından mevduat faizleri ortalamada artacaktır.”

“KKM FAİZLERİ DE REKABETE AÇILMIŞ OLDU”

Değerlendirmelerini Ekonomi Gazetesi’ne gerçekleştiren Enver Erkan, “TL mevduat toplama için bankalar bir süredir mevduat faizlerini de artırıyordu. Çünkü liralaşma stratejisi adı altında dövize doğru bir talep oluşumu engellemek için bankalara daha çok TL mevduat tutmaları için birtakım regülasyonlar gelmişti” dedi. Ardından kuralın detaylarına ilişkin açıklama yapan Enver, değerIendirmelerini şu şekilde noktaladı:  

“Bu kural yüzde 60 üzerine TL mevduatını çıkaramayan bankaların sabit faizli tahvil almak zorunda olmasıydı. Bankalar hem dövizde yükseliş bekleyen mudileri KKM'ye yönlendirmek, hem de TL mevduatı cazip hale getirebilmek için mevduat faizlerini artırmak durumundaydı. Ocak ayında dövizden dönüşümlü KKM'lerin faiz tavanı kaldırılmıştı, şimdi Hazine destekli ürünün de faiz tavanı kalktı. Bu oranlar daha önce politika faizi + 3 şeklinde uygulanabiliyordu. Döviz sabit dururken de KKM cazibesi olmuyordu. Şimdi KKM faizleri de rekabete açılmış oldu.”