2024 yılına girilmesine oldukça az bir zaman kala birçok alana ilişkin yeni düzenlemeler gündeme gelmeye başladı. Başta maaş ödemeleri olmak üzere birçok kategori altında güncellemeye gidecek olan yetkililer yeni dönem uygulamalarına yönelik birtakım bilgiler vermeye devam ederlerken son olarak araç sahiplerini yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı.

Resmi Gazete’nin yeni tarihli sayısında yayınlanan bir karar neticesinde zorunlu trafik sigortasında kuralların değiştiği öğrenildi. Sigorta prim teklifi alamamış olan araç sahiplerini ilgilendiren yeni uygulama ile ilgili ayrıntılar paylaşıldı.

PRİM TEKLİFİ ALAMAYANLAR DİKKAT

Resmi Gazete’de yayımlanmış olan karar ile birlikte trafik sigortası yönetmeliğinde değişikliğe gidilmiş olduğu öğrenildi. Buna göre yeni dönemde belirlenen süre içerisinde zorunlu trafik sigortası primlerine yönelik teklif alamayanların azami prim tutarları, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu (SEDDK) tarafından hesaplanacak.

Yeni düzenlemenin sebepleri ile ilgili Milliyet’te konuşan Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı (TÜKONFED) Turusan Bağcı, sigorta şirketlerinin trafik sigortası noktasında büyük zararlara uğradıklarını belirttiklerini ifade etti. Bu gerekçeden ötürü şirketlerin trafik sigortası poliçelerinden kaçındıklarını belirten Bağcı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “2023 yılının ilk 6 ayı için açıklanan zarar, alınan her 100 TL’lik prime karşı 142 TL hasar ödemesi. Yani sigorta şirketleri ‘Trafik sigortasında yüzde 142 zarar ediyoruz’ diyor ve sigorta yapmak istemiyor.”

YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Yeni dönemde prim teklifi alamayanlar için azami tutarların SEDDK tarafından hesaplanacağını belirten Bağcı, sistemin nasıl işleyeceği ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu. Eğer ilgili araç için hiçbir sigorta şirketi poliçe hazırlamak istemezse sistemin devreye gireceğini belirten Bağcı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çalıştıkları şirketler bunu yapmak istemezse, havuza devrediliyor. Sistem ‘sigorta yapmak isteyen şirket var mı?’ diye bakıyor. Herhangi bir şirket sigorta yaparsa poliçe kesiliyor. Hiçbir şirket yapmak istemezse poliçe havuz tarafından yapılıyor. Bunun da azami primi SEDDK tarafından belirlenmiş oluyor. Bu, iyi bir düzenlemedir.”

Editör: Uşak Son Dakika