Seçim döneminde verdikleri vaatleri yerine getirebilmek adına yeni uygulamalar üzerinde çalışmalara devam eden hükümet yetkilileri, birçok düzenlemenin torba yasa ile birlikte gündeme geleceğini işaret etmişti. Özellikle emeklilik sisteminde yapılacak olan değişiklikler hakkında sık sık açıklamalarda bulunan yetkililer vatandaşlar tarafından yakından takip edilirlerken bazı gelişmeler yaşandı.

1 Ekim tarihinde yeni yasama dönemine başlayacak olan Meclis’in programı şekillenmeye başladı. Edinilen bilgilere göre ilk olarak ikinci torba yasayı ele alacak olan yetkililer, pek çok alanda yenilikler yapılmasını sağlayacak. Peki, ikinci torba yasa ile birlikte neler değişecek? İkinci torba yasada hangi maddeler yer alacak? İşte ayrıntılar…

AİLE VE GENÇLİK BANKASI İÇİN TEKLİF SUNULACAK

Türkiye Büyük Millet Meclisi 1 Ekim tarihinde yeni yasama dönemini resmen başlatacak. Meclis’in açılması ile birlikte milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren ikinci torba yasa ele alınacak. Esnaf, işçi, emekli, kadın, genç ve daha pek çok kategori altında yenilikler yapmaya hazırlanan yetkililer ayrıca seçim döneminde gündeme getirilmiş olan Aile ve Gençlik Bankası için de görüşmelere başlayacak.

Meclis’e sunulacak olan ilk düzenlemelerden biri Aile ve Gençlik Bankası ile ilgili olacak. Bankanın kurulumu için verilecek olan teklif, özellikle gençler ve kadınlar için büyük önem arz edecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamalara göre Aile ve Gençlik Bankası aracılığı ile ailelere ve gençlere finansal destekler sağlanacak. Böylelikle ülkenin refahı yükseltilecek.

İKİNCİ TORBA YASADA NELER OLACAK?

Ekim ayının gündemini oluşturacak olan ikinci torba yasada pek çok farklı düzenlemeye ilişkin teklifler yer alacak. Edinilen bilgilere göre doğal gaz, petrol ve maden kaynaklarından elde edilen devlet gelirlerinin bir kısmı yeni dönemde Aile ve Gençlik Bankası aracılığı ile gençler ve aileler için kullanılacak. Gençlere 150 bin TL’ye kadar faizsiz evlilik kredisi desteği verilecek, ayrıca emekli olmak isteyen kadınların isteğe bağlı sigorta primi ödemelerine de 3’te 1 oranında devlet katkısı sunulacak. 

İkinci torba yasa ile ayrıca esnaflar için erken emekliliğin önü de açılacak. Bağ- KUR’lu küçük esnaflar için prim günü şartı 9 bin günden 7 bin 200 güne düşürülecek. Yanı sıra anneler için yıpranma payı söz konusu olacak ve anneler çocuk sayıları ile doğru orantıda erken emeklilik fırsatı yakalayabilecek. Ek olarak 100 bin taşeron için kadro düzenlemesi de gündeme gelecek.

Editör: Uşak Son Dakika