Ağustos ayının başında başlayan ve yaklaşık olarak 3 hafta boyunca devam eden toplu sözleşme görüşmeleri, tarafların zam oranında anlaşamamaları sebebi ile Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na devredilmişti. Arka arkaya toplantılar düzenleyerek zam tekliflerini değerlendiren kurul üyeleri sonuç olarak hükümet tarafından gelen zam teklifini uygun bulmuş ve kararlarını kamuoyu ile paylaşmışlardı.

2024 ve 2025 yıllarını kapsayan memur ve memur emeklisi maaş zamlarının netlik kazanmasının ardından kimin, ne kadar maaş alacağı merak konusu oldu. Yaklaşık olarak 6,5 milyon kişiyi etkileyecek hesapları ortaya döken uzmanlar, tahmini maaş tutarlarını sıraladı.

HAKEM KURULUNUN ZAM KARARI NE OLMUŞTU?

Kamu Görevlileri Hakem Heyeti kararı neticesinde memur ve memur emeklilerinin maaşlarına Ocak- Haziran 2024 döneminde yüzde 15, Temmuz- Aralık 2024 döneminde ise yüzde 10 oranında zam yapılacak. 2025 yılının ilk 6 ayı içi yüzde, ikinci 6 ayı için ise yüzde 5 oranında bir zam söz konusu olacak. Bu oranlara enflasyon farkı ve refah payı da eklenecek.

2024 MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ MAAŞ HESAPLARI

Memur ve memur emeklileri 2024 yılının ocak ayında toplu sözleşmeden kaynaklı olarak yüzde 15 oranında zam alacaklar. Enflasyon farkı ise Temmuz- Aralık 2023 dönemi için açıklanacak olan 6 aylık enflasyon ile birlikte netlik kazanacak. Şu an için Merkez Bankası’nın sene sonu enflasyon tahmini olan yüzde 58’lik oranı baz alarak hesaplamalarda bulunan uzmanlar, bu oranın gerçekleşmesi durumunda memur ve memur emeklileri için oluşabilecek olan enflasyonun yaklaşık olarak yüzde 25 olacağını ifade etti. Bu kapsamda Ocak- Temmuz 2024 dönemi için öngörülen toplam zam oranı yüzde 40 olarak hesaplandı.

Yapılan hesaplar doğrultusunda en düşük memur emeklisi maaşı da ortaya çıktı. Şu an 9 bin 489 TL olarak ödenen en düşük memur emeklisi maaşının yüzde 40 oranında zamlanması durumunda 13 bin 284 TL’lik bir asgari seviye oluşmuş olacak. Memur emeklilerine verilen ek ödeme ile birlikte bu tutar 13 bin 815 TL’yi bulacak.

Editör: Uşak Son Dakika