Ayak mantarı nedir? Ayak enfeksiyon problemi insanlarda sık görülen cilt sorunları arasındadır.

Mantar enfeksiyonu genel olarak genç ve erişkin erkeklerde görülür. Kadınlarda ve küçük çocuklarda da ortaya çıkabilir.

Ayak Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Ayak mantarı belirtileri, herhangi bir bölgede kendisini gösterebilir. En sık görülen belirtiler ise;

·       Kırmızı döküntü görünümü,

·       Ayakta kaşıntı,

·       Yanma problemi,

·       Pullu cilt görünümü,

·       Kötü koku,

·       Ayakta su toplama

Bu sorun tedavi edilmemesi durumunda başka sıçrayabilir. Bununla beraber deri bütünlüğü bozulduğu için dışarıdan giren bakteriler sebebiyle cişt enfeksiyonunu tetikler. Mantar enfeksiyonu kolay bulaşır. Bu enfeksiyona sahip kişilerle aynı havlu ya da terlikler kullanılmamalıdır.

Ayak Mantarı Nasıl Teşhis Edilir?

Enfeksiyon teşhisi, dermatolog tarafından gerçekleştirilir. Uzman doktor semptomları inceler ve gerekli kontrolleri yapar. Günümüzde mantar problemi ciltte başka enfeksiyonlar ve deri hastalıkları ile karıştırılabiliyor. Bu yüzden bölgeden örnek almak gerekiyor.

Ayak Mantarından Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

Ayak mantarı tedavisi ile bu sorundan kurtulabilirsiniz. Mantar probleminden korunmak için şu yöntemleri uygulayabilirsiniz.

·       Ayaklarınızı temiz tutun,

·       Havlu, çorap ve ayakkabıları ortak kullanmayın,

·       Terletmeyen ayakkabılar kullanın,

·       Düzenli olarak çorap değiştirin,

·       Ayakların güneş ışığı görmesini sağlayın,

·       Havuz kenarlarında terlik giyin,

·       Ayak bakımına özen gösterin

Mantar Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Mantar enfeksiyonunun tanısı fizik muayene ile tamamlanır. Tanı sırasında deri döküntüsünden örnek alınarak mikroskop altında incelenir ve kesin tanı konuşmuş olur. Erken teşhis edilen mantar enfeksiyon problemlerinin tedavisi deri üstüne sürülen kremlerle tamamlanır. Mantar enfeksiyonu tekrarlama olasılığı yüksek deri sorunlarından bir tanesidir.

Mantar enfeksiyonları çok ilerlediyse krem tedavisinde kesin bir sonuç alamayabilirsiniz. Bu tür durumlarda ağızdan alınan ilaçlar kullanılabilir. Uzun süreli mantar öldürücü ilaç ve tırnak cilası da kullanılması önerilir. Tedavi boyunca hastanın ilaçları düzenli olarak kullanması gerekir. Tedavi yarıda bırakılırsa tekrarlama ve mantarın direnci güçlenebiliyor. Geç tanı konulan kronik vakalarda diğer bakteriyel enfeksiyon ilerlemişse kişi hastaneye yatırılır.

Editör: Uşak Son Dakika