Temmuz ayında emekliye yapılan zam sonrasında kök maaşı 7.500 TL’nin altında kalan birçok emekli yapılan zamlardan yararlanamadı. Emekliyi enflasyona karşı ezdirmemeye kararlı olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, iyi bir zam geleceğine dair sinyali verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vadat Işıkhan ise emekliye zam konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından talimat verildiği aktarılmıştı. Emekli ve memurların her yıl Ocak ve Temmuz ayı döneminde aldığı maaş zamlarına ilişkin yeni düzenlemeler üzerinden de çalışıldığı aktarılıyor.

REFAH PAYI ARA ZAMMI NE KADAR OLDU?

Türkiye’de hemen hemen tüm kesimler için Ocak ve Temmuz aylarında 6 aylık enflasyon rakamlarına göre bir zam uygulanıyor. Memur ve memur emeklilerine ise toplu sözleşme ile çeşitli sosyal haklar ve ek ödemeler yapılıyor.

Emekli ve memurlar için ayrıca refah payı uygulaması de devreye sokuldu. Hükümet tarafından oluşan enflasyonun üzerinde zam oranı belirlendi. Geçtiğimiz Ocak ayında zam oranı SSK ve Bağ Kur emeklisi için yüzde 15,40, memur emeklisi için yüzde 16,48 olarak hesaplanmış ancak ek iyileştirme ile bu oran yüzde 30’a çıkmıştı. Taban emekli aylıkları da yükseltildi. Bu kapsama refah payının gelecek dönemde de uygulaması hedefleniyor.

EMEKLİYE EK ZAM NE ZAMAN VERİLECEK?

Emeklilerin gözü kulağı maaşlarda yapılacak iyileştirmelere çevrilmiş durumda. Bu konuda beklenti ise yılbaşından önce bir iyileştirme olması yönünde. Öte yansan Sabah’tan Faruk Erdem’in haberine göre, özellikle 7.500 TL’nin altında maaş alan emekliler için seyyanen zam formülünün masada olduğu aktarıldı.

Enflasyon üzerinde artış ve yeni taban maaş belirlemesi gibi önemli konuların da emekliye ek zam konusunda masada yer alan formüller arasında yer aldığı ifade ediliyor. Seyyanen zam, refah payı artışı ve yeni emekli maaşı taban ücretinin belirlemesi gibi konuların devreye sokulması halinde emekli maaşları da artış gösterecek.  

Editör: Uşak Son Dakika