Kanada’da Montreal Üniversitesine araştırmacılar omurilik yaralanmaları nedeniyle ortaya çıkan felcin tedavisinde klinik çalışmalara başladı. Habere göre bilim insanları arka ayakları felçli olan bir hayvanın beyin küresini uyararak tekrar yürümesini sağlayan sistem oluşturdu. Klinik deneyler ilk olarak hayvanlarla başladı. Şimdi hedef insanlar üzerinde uygulamak olacak.
Klinik Deneylere Geçiliyor
Yapılan çalışmalar sonrasında yüksek oranda başarı sağlandı. Bilim insanları birkaç yıl içinde klinik deneylere geçmeye hazır hale geleceklerini açıkladı. Uygulamada bacaklarda yer alan hareketi geri kazanmak için, dönüşümlü olarak beynin sol ve sağ korteksi uyarılıyor. Beyinde dönüşümlü stimülasyon başladığı zaman tekrar yürümeye başlanabilecek.
Yapılan uygulamanın omuriliğin tam olarak hasara uğramadığı yaralanmalar için geçerli oldu açıklandı. Tedavi tam omurilik yaralanmalarına uygulanmayacak. Ancak bu gelişme sonrasında zamanla tam omurilik yaralanmalarına uygun tedavi yöntemlerinin de önü açılacak. Ekibin çalışmaları ise "ScienceDirect" isimli bilimsel dergide detaylı bir şekilde yayınlandı.
Fransa’da da Olumlu Gelişmeler Yaşanıyor
Fransa'da da omurilik felcine çözüm olabilecek çalışmalar yapılıyor. Bilim insanları prototip robot üreterek tarihi bir başarıya imza atmayı başardı. Felçli hasta tarafından yönlendirilen yapay iskeletle yürümek mümkün hale geliyor. Felçli hastalar için tedavi insanlara yeni bir umut sağladı. Beyinle kontrol edilen yapay iskelet yürümeyi daha kolay hale getiriyor. Fransız bilim insanları omurilik felcine çözüm olabilecek prototip robot geliştirerek bu konuyu kamuoyuna açıkladı.
Omurilik felci nedeniyle yatağa bağımlı hastalar yapay bir iskelet sayesinde yürümeyi başardı. İskelet üzerinden beyinden verilen komutlar kablosuz bir şekilde aktarılıyor. Beyni ve iskelet arasında kablosuz olarak bağlantı kurulan hasta kolayca yürüyebilecek. Yıllarca süren araştırmaların ardından bazı kişiler bu uygulama ile omurilik felcinden kurtulabiliyor.
Düşme nedeniyle omuriliğini zedeleyen ve eklemlerini kullanamayan hasta yapay iskeletin hareketlerini düşünceleriyle yönetmeyi başardı. Eski dönemlerde beyne yerleştirilen elektrotlar sayesinde felçli hastalar kaslarını hareket ettirebiliyor. Fransız araştırmacılar ise bu durumu bir adım daha ileriye taşıyarak ilk defa beyinden gelen sinyalleri doğrudan ileten robot üretti.