Saçkıran insanların en çok korktuğu cilt hastalıklarından bir tanesidir. Bu problem sadece saçta değil kirpiklerde, sakallarda ve kaşlarda da ortaya çıkabiliyor. Peki Saçkıran belirtileri nelerdir? Hastalığın ortaya çıkma nedenleri kişilere göre farklılık gösterebiliyor.

Cilt probleminde kişinin saçının ya da diğer yerlerinin bölgesel olarak aniden dökülmesi kendini gösterir. Kafa derisinde ortaya çıktığı zaman yuvarlak ya da oval şekillidir. Problem geçince saçsız alanlarda tekrar saç çıkar. Sorun ağırlıklı olarak gençlerde görülür. Hastalıktan etkilenen kişilerin büyük bölümü genç yaştadır. Erkeklerde kadınlardan daha fazla görülür.

Saçkıran Neden Olur?

Cilt probleminin nedeni kesin olarak bilinemiyor. Genel kanı otoimmün hastalıkların bu sorunları tetiklediği düşünülüyor. Otoimmün hastalıklar, vücudun kendi dokularını yabancı olarak tanımasıdır. Bu hastalıkta bağışıklık hücreleri saç köklerine saldırarak saçın uzamasını durdurur.

Araştırmalar sorunun genetik faktörlerle de ilişkili olduğunu gösteriyor. Bu problemi yaşayan bir ebeveynin çocuğunda bu rahatsızlığın görülme riski diğerlerine göre daha fazladır.

Belirtileri Nelerdir?

Saçkıran belirtileri karakteristiktir. Saçlı deride birden fazla alanda görülebilir. Sorunun ortaya çıktığı bölgede cilt sağlıklıdır.

Saç dökülmesi genel olarak kafa derisinde başlar. Bununla beraber kirpik, kaş, sakal ve kasık tüylerinde de görülebilir. Ayrıca tırnak yapısında da değişiklikler meydana gelebilir. Sorunun büyüklüğü kişiden kişiye değişebilir. Hastalık bazı durumlar kronik olarak tekrarlayabilir. Cilt probleminde kendiliğinden iyileşmede görülebilir. Kel bölgede ilk kez saç tekrar çıktığı zaman genellikle beyazdır.

Saçkıran Tedavisi Nasıl Olur?

Saçkıran tedavisi, cilt hastalıkları uzmanı tarafından gerçekleşir. Tedavinin amacı sorunun ilerlemesini durdurmaktır. Hafif derecede olan vakalarda saçlar kendi kendine tekrar çıkabilir. İleri aşamalarda ise steroid grubu ilaçlardan destek alınır. Steroidler ilk olarak krem formunda uygulanmaktadır. Daha sonra enjektörle kafa derisine uygulanabilir.

Göz çevresinde yapılacak uygulamalarda göz sağlığı açısından dikkatli hareket etmek gerekir.  Steroid grubu dışında farklı ilaçlarla da tedavi uygulamaları yapılabiliyor. Bazı sorunlarda durumlarında saçlardaki dökülme çok yoğun olması nedeniyle saç ekimi yapılabiliyor. Cilt uzmanları gerekli incelemeleri yaparak bu konuda karar verebilir. Saçkıran saç dökülmesinden şikayetçiyseniz dermatoloji uzmanına başvurarak muayene olmanız gerekir.

Editör: Uşak Son Dakika