Uzmanlar, bulaşma oranını azaltmak için hayvanların bir arada bulunmaması çağrısında bulundu. Peki, FİP hastalığı nedir?

Binlerce kedinin yaşamını yitirmesine neden olan FİP hastalığı, ülkemizde de problem teşkil etmeye başladı. Uzmanlar hastalığın yayılımını en çok çevresel faktörlere bağlıyor. Kedilerin vücutlarında yer alan koronavirüs, mutasyona uğrayarak FİP'e evriliyor. Bu nedenle kediler hayatlarını kaybediyor.

FIP Hastalığı, kedi sahiplerinin en çok korktuğu sağlık problemlerinden biri olmaya başladı. Kedi Viral hastalık, koronavirüs kaynaklı bir dizi komplikasyona neden olabiliyor.

Kedilerde FİP Hastalığı Nedir?

Kedilerde FİP hastalığı, tüm evcil kedilerde görülebilen sorunlar arasındadır. İki yaşın altındaki yavru kedilerde görülmesi durumunda ölümle sonuçlanabiliyor. Bu virüs kontrol altına alınması zor olan hastalıkları tetikliyor. Kedilerde doğal olarak bulunan korona virüsün vücutta semptom oluşturacak çoğunluğa ulaşması nedeniyle bu hastalık görülüyor. Problem genelde stres gibi bağışıklığı baskılayan durumlarda ortaya çıkıyor.

Efuziv FIP hastalığı ya da FIP Hastalığı

Kedilerde FIP hastalığı, kedi sahibi ve veterinerlerin korkulu rüyalarından bir tanesidir. Bu tip bir virüs ölümcül hastalıkları tetikleyebiliyor. Kan damarlarında ortaya çıkan dezenformasyon genel olarak karın bölgesinde sıvı birikimi ile gözüküyor. Bununla beraber kedinin yaşamsal dokularında da sıvı birikimine neden oluyor.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Solunum, sindirim ve boşaltım organları üzerinde olumsuz etki gösteren bu hastalık genellikle dışkı yolu ile yayılıyor. Kedilerde coronavirüs ilerleyerek FIP hastalığına dönüşebiliyor. Dönüşmeyenler ise ishal, halsizlik gibi belirtilerle geçici sağlık problemlerine neden oluyor. FIP hastalığının belirtilerinden bazıları şu şekildedir;

·       Kronik zayıflama,

·       Kedinin enerjisinde düşme,

·       Yüksek ateş,

·       Görme yetisinde azalma,

·       Solunum güçlüğü,

·       Denge ve yürüme sorunları,

·       Karın ve kalp bölgesinde şişkinlik,

·       Halsizlik hali

Bu sorunlardan birkaçını görüyorsanız mutlaka veteriner kliniğe götürmeniz gerekir.

FİP Hastalığı İnsana Bulaşır Mı?

Uzmanlar bulaşma oranını azaltmak için hayvanların beraber tutulmaması gerektiğini dile getiriyor. Kediden FİP'e neden olan koronavirüs etkenlerinin insanlara bulaşma riski ise bulunmuyor. Bu hastalıktan korunmak için kedilerin mutlaka düzenli olarak kontrole getirilmesi gerekiyor.

Editör: Uşak Son Dakika