Günümüzde birçok kiracı yüksek oranda zam ile karşı karşıya kalıyor. Özellikle maaşlara yapılan ek zamla beraber kiralara da ara zam yapılmaya başlandı. Peki kiraya ara zam yasal mı?

Ev sahipleri kiraların piyasa şartlarının altında kaldığını savunuyor. Kiracılar çoğu zaman maaşlarını aşan kira bedelleri nedeniyle ciddi zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Yasaya göre kiraya zam yılda bir kez yapılır. Ara zam hakkı bulunmuyor. 1 Temmuz 2024 tarihine kadar kira zamanlar yüzde 25 ile sınırlandırıldı.

Hangi Durumlarda Dava Açılır?

Ev sahipleri belli şartlarda ev sahibi yüzde 25’in üzerinde artış isteyebilir. Ev sahibi beş yılı dolduran kiracısı için kira tespit davasında bulunabilir. Dava sonrasında bilirkişi inceleme yapar. Bölge ortalaması ve örnek kira sözleşmeleri üzerinden tarafları koruyan sözleşmeyi hazırlar. Ev sahipleri istediği zammı yapamadığı gerekçesiyle kiracının tahliyesini isteyemez. Ev sahibi kendisinin ya da bakmakla yükümlü olduğu birinin ihtiyacı varsa kiracının tahliyesini isteme hakkı bulunur.

Son zamanlar kendinin oturacağını söyleyen ev sahiplerinin sayısı artıyor. Yasaya göre Bu açıklamayı yapan ev sahibi aynı ev bir başkasına üç yıl süreyle kiralayamaz. Kiralanırsa, eski kiracıya tazminat ödemek zorunda kalır.

Tahliye Rekorları Geliyor

Son yıllarda kira tespit ve tahliye davalarında rekor artışlar yaşanmaya başladı. Bu sorunun çözümü için 1 Eylül’de arabuluculuk sistemi devreye giriyor. Ev sahibi, kiracı arasında yargıya taşınan anlaşmazlıklar, yüzbinleri buldu.

 Kira fiyatlarında yüzde 25’lik sınırlamanın sonrasında mal sahibi kiracı anlaşmazlıkları daha da arttı. 1 Eylül sonrasında arabulucu sistemi ile gayrimenkul kira davalarında ön başvuru şartı alınmaya başlanacak.

Fark Giderek Büyüyor

Enflasyonda yaşanan yüksek artışlar nedeniyle eski kiracılarla yeni kiracılar arasındaki kira farkı oldukça büyüdü. Mal sahiplerinin büyük bir bölümü kira artışı için kiracıya baskı yapıyor.

Ev Sahipleri Ara Zam Yapabilir Mi?

Kira kontratları borçlar kanunu çerçevesinde yıllık olarak yapılır. Yıllık artışlar ise belli çerçevede tamamlanır. İş yerlerinde TÜFE’nin son 12 aylık ortalaması baz alınırken konutlarda bu yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Ara zam ise kanunen yasaktır.

Editör: Uşak Son Dakika