Uzun süredir yüksek enflasyon ile mücadele kapsamında ekonominin hemen hemen her alanında çeşitli uygulamalar ile gündeme gelen hükümet yetkilileri, son dönemlerde Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararları ile dikkat çekti. Birçok merkez bankası yüksek enflasyona karşı uzun süredir faiz artırımına gitmeyi tercih ederken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası onların aksine faizleri düşürmüş veyahut da sabit tutmuştu. Merkez Bankası’nın bu tutumu pek çok ekonomist tarafından eleştirilirken geçtiğimiz aylarda uzun bir sürenin ardından ilk faiz artırımı kararı duyuruldu.

Merkez Bankası’nın son aylarda arka arkaya faiz artırımı kararlarını açıklamasının ardından gözler eylül ayına çevrildi. Başta banka faizleri olmak üzere pek çok alanı direkt olarak etkileyen ilgili kararın eylül ayı için de geçerli olup olmayacağı merak edildi. Uzmanlar, Merkez Bankası’nın eylül ayı faiz kararının olası sonuçlarını sıraladı.

FAİZ KARARINI AÇIKLAYACAK

Referans faiz oranı son politika faiz artırımı kararından önce yüzde 0,81 seviyelerinde iken kredi kartı işlemlerine uygulanan azami faiz oranı ise yüzde 1,36 idi. İlgili kararın açıklanmasının ardından referans faiz oranı yüzde 2,26’ya, kredi kartı faiz oranı ise yüzde 2,81’e kadar yükseldi. 21 Eylül Perşembe günü yeni kararını açıklayacak olan Merkez Bankası’nın bu ay için faizi 500 baz puan artıracağı tahmin ediliyor. Beklentilerin gerçekleşmesi durumunda referans faiz oranı ve kredi kartı azami faiz oranı yeniden değişecek.

TAKSİT SINIRLANDIRMASI

Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararlarına göre değişiklik gösteren kredi kartı faiz oranları, bu ay için de yakın takip altına alındı. Merkez Bankası yetkililerinin eylül ayında da faiz artırımına gitmeleri beklenirken bu durumun kredi ve kredi kartı faizlerini daha da yükselteceği tahmini kayda geçti. Yeni ay ile birlikte yalnızca faiz oranlarında değil kredi kartı harcamalarında tercih edilen taksitli ödeme seçeneğinde de birtakım değişikliklerin söz konusu olacağı gündeme geldi.

Taksitli kredi kartı harcamalarına ilişkin verileri inceleyen ekonomi uzmanları, nisan ayının ortasında bireysel taksitli kredi kartı harcamalarının toplam bireysel kredi kartı harcamalarının içerisinde yüzde 53,4’lük bir paya sahip olduğunu, bu oranın 8 Eylül itibari ile ise yüzde 45,6’ya kadar gerilediğini ifade etti. Yüzde 8’lik düşüşe dikkat çeken uzmanlar, Merkez Bankası’nın olası faiz artırımı kararının ardından kredi kartı kullanımlarına yönelik taksit sınırının getirilebileceğini ileri sürdü.

Editör: Uşak Son Dakika