Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından alınan yeni karara göre havayolu, seyahat acenteleri ile konaklamayla alakalı tüm yurt dışı harcamalarında taksitlendirme yapılmayacağı açıklandı. Kurul bunun yanı sıra ihtiyaç kredileri ve kredi kartı ile yapılan harcamalarda yer alan artışı önlemeye dair kararlar aldı. Bu durumda ihtiyaç kredileri, nakit çekim ve bunular gibi kredi kartı harcamaları taşıt kredilerinin bankaların sermaye yeterlilik ölçümünde yer ala risk ağırlığı artırıldı. Bu krediler adına risk ağırlığı yaklaşık olarak yüzde 50 daha fazla hesaplanacak. Sektör kaynakları alınan bu karar ile ihtiyaç ve taksit kredileriyle kredi kartı harcamalarının maliyet durumunun artacağı belirtildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Toplantısı

Kurul tarafından yapılan toplantıda Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik tarafından sermaye yeterliliği standart oranlarının hesaplamasında ihtiyaç kredilerinin tüketicilere kullandırılacak binek araç edinimi amaçlı taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin yanı sıra tüketicilerle yapılacak finansal kiralama işlemlerinin risk ağrılıklarının Standart Yaklaşımın kullanılması halinde yüzde 150 şeklinde uygulanacaktır. İçsel Derecelendirmeye Dayalı kullanılması halinde Standart Yaklaşım kullanılması halinde söz konusu alacaklara uygulanması beklenen risk ağırlıkları yüzde 150 risk ağırlığının karşılaştırılması neticesinde hesaplanacak artış oranlarının İDD Yaklaşımları kapsamınca hesaplanan risk ağırlıklarına uygulanarak arttırılması biçiminde uygulanması kararları alındı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası enflasyonun kontrolü ve iç talebin dengelenmesi bakımından kredi kartı nakit kullanımlarına ve kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık azami faiz miktarını yüzde 2,89’a çıkartıldı. BDDK’nın son verilerine göre tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarına toplam olarak borç 2 trilyon 208 milyar 668 milyon liraya vardı. Tüketici kredileri kapsamında yer alan toplam borç ise 1 trilyon 401 milyar liraya ulaştı ve burada en çok payı 877 milyar 273 milyon lira ile ihtiyaç kredisi borcu yer aldı.

Editör: Uşak Son Dakika