Uzay ve gezegenler hakkında yıllardır devam eden araştırmalar önemli veriler ortaya koyuyor. Teknolojik gelişmeler gezegenler arası yolculuğun kapısını araladıktan sonra mesafeler daha sık konuşulmaya başlandı. Gelişen teknolojiyle birlikte gezegenlere gitmek mümkün ancak bunlara ulaşmak birkaç ay boyunca uzayda seyahat etmeyi gerektirecek. Bize çok yakın gibi gelen gezegenlere gitmek bile sanıldığından çok daha uzun sürüyor.

Gezegenlere Ulaşmak Ne Kadar Sürer?

Dünya’ya en yakın konumda olan gök cisimlerinden Ay, Dünya’nın uydusudur. Dünya’dan fırlatılan uzay aracının Ay’a ulaşması yaklaşık 3 gün sürüyor. Bu süre zarfında bir uzay aracı Dünya ile Ay arasındaki mesafeyi yani 386 bin 400 kilometreyi gitmiş oluyor. Venüs gezegenine ulaşmak için en kısa 109 gün ortalama 3 buçuk ay geçmesi gerekir. Dünya’dan Venüs’e en uzun yolculuk ise 198 gün yani 6 buçuk ay sürer. Her iki yolculuğun ortalaması alındığında 120 ile 130 gün arasında bir değişim görülür ve bu da yaklaşık 4 ay sürer.

Dünya’dan Diğer Gezegenlere Ulaşım Süresi

Merkür’e ilk gönderilen uzay aracı 1970’li yıllarda Dünya’dan kalktı. Bu uzay aracının Merkür gezegenine inmesi kalkıştan itibaren 147 gün geçtikten sonra gerçekleşebildi. Merkür ile Dünya arasındaki mesafe bu uzay aracının ulaşım süresiyle de test edilmiş oldu. Mars’a yolculuk yaklaşık 7 ay sürerken bu süreçte uzay aracı ortalama 480 milyon kilometre gitmesi gerekiyor.

Güneş sistemindeki en büyük gezegen Jüpiter, Dünya ile yakınlık seviyesi zamanla değişir. Eliptik bir yörüngede hareket eden Dünya ve Jüpiter bu nedenle birbirine yaklaşıp uzaklaşır. Zamanın belirli noktalarında gezegenler arasındaki mesafe 365 mile kadar düşerken bazen de bu mesafe 600 mile kadar artabilir. Buna bağlı olarak Dünya’dan kalkan bir uzay aracının dev gezegen Jüpiter’e ulaşması iki ila 6 ay sürebilir.

Gezegenler Dünya’ya Ne Kadar Uzak?

Satürn, Dünya’dan 1.2 milyar kilometre uzakta olduğu için bu mesafe ancak 8 yıllık bir yolculukla kapanabilir. Uranüs konumu itibarıyla Güneş’ten neredeyse 3 milyar km uzaklıkta bulunuyor. Bu gezegene ulaşma süresi ortalama 15 yıldır. Neptün gezegenini gözlemlemek için 20 Ağustos 1977 tarihinde fırlatılan Voyager 2 önemli bilgiler verdi. Uydu 25 Ağustos 1989 tarihinde gezegene en yakın noktasına ulaşabildi. Voyager 2 uydusunun görevi yaklaşık 12 yıl 5 gün sürdü ve ancak Neptün’e ulaşabildi. Teknolojinin gelişmeye devam etmesiyle birlikte gezegenler arasındaki bu yolculuk süresinin daha kısa olup olmayacağı merak ediliyor.

Editör: Uşak Son Dakika